Bemutatkozás

Kedves Errejáró!

Már egy jó ideje szervezek barátaimmal nyári táborokat abból a célból, hogy közösen ismerjük meg kisebb és nagyobb hazánk természeti, kulturális és emberi szépségeit. Az ötletet az 1996-os szilveszteri buli adta, melynek helyszíne Szabadkígyóson a Wenckheim-kastély volt, s amelyhez tartozó földszintes kollégium bizony egészen váratlanul akadálymentesnek bizonyult. A számomra korábban ismeretlen környék pedig – hála az ott élők szemfelnyitó segítségének – páratlanul gazdagnak.
Akkor már pár éve bejártam a Mozgássérültek Állami Intézetébe (2008 óta MEREK), ahol sokat beszélgettem (a történetesen mozgássérült emberekkel), s együtt mászkáltunk a városban. Innen jött a gondolat, hogy miért ne lehetne együtt elkezdeni bóklászni az országban is? Elvégre mindenkit érdekel, mi van körülöttünk, hová születtünk, milyen szépségek és furcsaságok találhatók nem esetleges létezésünk határokkal körülvett területén, Magyarországon. Eme természetes szükséglet kielégítése egyeseknek tán kicsit macerásabb, mint másoknak, ugyanakkor "a Másoknak" talán nem esik nehezére segítséget nyújtani ehhez, hogy közösen tudjunk rácsodálkozni a világra.
A gondolatot tehát tettek követték s követik: 1997 óta minden évben sikerült megszerveznünk egy-egy közös nyaralást először a már említett Szabadkígyóson (1997-98), majd Sárospatakon (1999-2000), a szabolcsi Ököritófülpösön és Balatonfűzfőn (2001), a Sajó-parti Girincsen (2002), Hódmezővásárhelyen (2003), Szigligeten (2004), Recsken (2005), Debrecen-Hosszúpályiban (2006), az ormánsági Drávapiskiben (2007), a vasi Kemenesmihályfán (2008-09), Hegyhátszentjakabon az Őrségben (2010), az 2011-ben és 2012-ben Kárpátalján (Nagydobronyban, illetve a Fekete-Tisza-parti Körösmezőn). 2013-ban a Nagybánya melletti Koltón, Petőfi mézesheteinek helyszínén voltunk a Partium északi részén, 2014-ben pedig két részletben, nyáron Törökbecse majd ősszel Székelykeve központtal fedeztük fel a Délvidék déli és délkeleti felét a magunk látszólag szertelen, de mégiscsak következetes módján. Minden alkalom hazánk egy-egy némileg más oldalát mutatta meg. Bár az akadálymentesítés, a helyszínek megközelíthetősége még ma sem tökéletes, akadályokat sosem ismerve járunk, kérdezünk, érdeklődünk és nézelődünk. Kíváncsiak vagyunk a teremtett világ, benne a Hazánknak nevezett Kárpát-medence gyönyörűségeire, s egyben hálásak mindenkori támogatóinknak, akik nélkül nyaranta nem juthattunk volna el ily sokfelé..
Az évek során természetesen változtak, változnak a részvevők. Többen családot alapítottak, másfelé fordult az érdeklődésük, vagy épp már elmentek a földi életből. Változnak, gazdagodnak a programok is, hiszen közösségként egyre gyakrabban találkozunk személyesen "év közben" is egy-egy játék, mozi, ünnep, színház alkalmával, s a virtuális kapcsolattartás is igen aktív a Facebook Gyere Világ oldalán!
A teljesség igényével – de még messze nem teljesen – igyekszem bemutatni az elmúlt évek nyári szépségeit, történéseit. Részben teszem ezt acélból is, hogy akit érdekel, csatlakozzon hozzánk, hiszen - egy a Dsida Jenő kolozsvári sírboltján azóta már lecserélt vasajtóba az 1990-es évek elején belekarcolt idézet szerint - „szép a világ, gyönyörű a világ, s nincs hiba benne”!

Szeretettel, 

Andor Csaba